Berbaloi - baloi ke kalau ber SMS cam gitu ?

Kadang - kadang kan korang pernah rasa jealous tak dengan blogger yang famous.HAHA.Aku tak jealous lah aku cuma kagum je,Minggu lepas aku buka blog dia fanpage FB dia adalah 5 ribu lebih.Pftt,buka sekarang 15,127.Sumpah kagum oo,macam senang gila je nak capai 10 ribu orang tekan like dalam seminggu.Follower pula,haritu 3 ribu lebih,sekarang ni dah 5575.Hebat giloo oo,sape tak kenal encik Zack Zukhairi kan,kan.Incik Zack pinjam statistik anda sebentar okey !Actually bukan tu yang aku nak bincang !Tapi nak beritahu yang aku mmg kagum lah tengok blogger yang famous amous ni.

------------------------------------------------------------------------------

Korang prefer SMS ke call ? Tapi kebanyakan remaja prefer SMS kan.Kebanyakan yang suka call - call tu orang tua.Betul kan ? Tapi pada aku ,aku prefer call sebab senang,segala isi benda yang nak aku beritahu aku cakap terus je,tak danya hantar satu,sesaat lepastu dia balas,aku hantar lagi.Lagi satu sakit oo jari-jari nak taip satu-satu.Besok nya kat sekolah jari dah merah-merah dah,Cikgu tanya kenapa,tak kan nak jawab,saya SMS dengan pakwe saya semalam cikgu,HEHE.Tak berbaloi gila okey !jari merah main mesej.Contoh macam aku lah

A-aku,K-Kawan
A-Wei,kau dah study sejarah ?
K-Dah,tapi aku bukannya faham sepatah haram pon,Tah hape tah buku tu merepek,Baca kejap,last2 aku tengok TV
A-Oh ye ke,sama lah kita,kau tengok cerita apa?
K-LOL,tom-tom bak sambil makan Maggi ni hah?Kau pula tengah makan juga ke
A-Tak da lah aku tengok pondok-pondok jer

Ok dah ini contoh jer,aku malas nak taip banyak-banyak.Haha,Seeee,kalau aku berSMS dengan kawan,memang lah merepek.Motif soalan satu je,kau dah belajar sejarah ke belum?Yang dah sampai merepek-repek tanya makan apa,tengok TV apa tu kenapa.Kebanyakan dari kita lebih suka berSMS sebab kata jimat kos,SMS murah.Tapi masalahnya murah ke dah kalau kau dah merepek berjela-jela camtu.Cuba call memang lah mahal tapi dah cakap habis,bagi nikmat pula tu.Kalau dikira lebih mahal SMS sebab dah SMS banyak2.Cakap kejap je.Banyak orang suka SMS sebab Best kan?best kan?

Tujuan berSMS adalah nak jimat masa,duit,jimat kerja.SMS is for short message service.Aku tak berapa faham lah dengan kawan - kawan aku yang kalau bermesej ayat dia macam ni

Wei,Tadee kaw makan apew time bukew?Wei,kaw tawu tak diew dah tak tayunk kat akue dah!sedehh kowt !
 Aku tak kisah kalau orang tu buat bahasa shortform,sebab nama pon mesej kan,tak kan lah kau nak taip bahasa baku pula kan.Habis ni kalau dah spesies kat atas ni nak buat macam mana,Tahap memang hebat lah sebab  dah boleh cipta bahasa baru!Tak ke namanya menyusahkan tu,SMS untuk memendekkan ayat.Habis kalau dah buat ayat macam tu.Baik kau buat bahasa dia yang sebenar je !Aku tak tau apa masalah mengeja macam tu,tak kan ar tidur kot darjah satu dulu masa cikgu BM ajar mengeja~

p/s;SMS ke CALL ?
p/s/s;sory lah kalau orang yang tergolong dalm tu terasa.Peace !

5 KOMENGG:

twinkle twinkle said...

msj tp x suke org gune bhs tah pape

Mr Noble said...

haha! aku sokong ko! kalau nak sembang2 tu baik call je. kalau byk sgt short form susah nak baca :D

ana said...

memang merosakkan bahasa...short form takper, at least kita faham...ni siap menambah2 tu yg konpius tu. bukan budak2 remaja je, member2 kak ana yg dh keje pun ada pki ayat mcm tu.

HonEyBuNNy said...

hehheh...btoi2...bila time exam ja mesti akan msg tanya kawan2 dah study ke belum..mmg xdak kerja..heheh

miss lolly a.k.a luvfareda said...

saye suka sms.

call utk org2 ttntu jew :)

 
DIYANAasri2011
EDITED BY DIYANA